Ce autonomie are o trotineta electrica?

Bateria este una dintre cele mai importante componente ale unei trotinete electrice si modul in care este intretinuta decide si durata de viata a acesteia. Tocmai de aceea, in momentul achizitiei unei trotinete electrice trebuie sa te informezi cat mai bine in ceea ce priveste autonomia bateriei dar si in legatura cu posibilitatile pe care le ai atunci cand aceasta trebuie schimbata.

Fiind vorba despre un vehicul electric ce functioneaza pe baza unui motor electric, este alimentat de o baterie. Autonomia bateriei este o informatie importanta pe care trebuie sa o cunosti pentru a sti daca o vei putea folosi pentru a merge la servici sau doar pentru o plimbare scurta prin parc in weekend.

Cateva aspecte despre durata de viata a bateriei trotinetei electrice

Majoritatea producatorilor echipeaza trotinetele electrice cu baterii care pot sa aiba o autonomie de 30 – 40 km la o singura incarcare sau o durata de functionare de pana la doua ore. De asemenea, ofera o garantie de 6 – 12 luni pentru ca vehiculul electric sa fie utilizat in cele mai bune conditii iar pentru baterie durata de viata medie este intre 18 – 36 de luni, in functie de frecventa de utilizare dar si de calitatea bateriei.

In momentul in care trotineta electrica este utilizata mai putin frecvent, doar de cateva ori pe saptamana pentru drumuri foarte scurte, atunci bateria va rezista pentru aproximativ 3 ani. Este normal sa se deterioreze mai repede atunci cand este utilizata in fiecare zi de cel putin doua ori.

Smartbalance.ro

Intretinerea si depozitarea corespunzatoare sunt doua aspecte de care trebuie sa tii cont pentru o functionare optima pe termen lung. Depozitarea trotinetei electrice trebuie sa se faca intr-un loc uscat, ferit de intemperii iar bateria nu trebuie sa ramana descarcata pentru foarte mult timp. Poti incarca bateria pana la un procent de 30% din cand in cand. Este recomandat sa procedezi in acest mod pentru a preveni situatia in care este nevoie sa inlocuiesti bateria prea timpuriu.

Durata de viata a bateriei este mai mica in comparatie cu trotineta in sine. Dar nu trebuie sa te panichezi in cazul in care bateria dupa doar 500 de deplasari sau chiar 1000 are nevoie sa fie incarcata mai des deoarece orice baterie care este supusa unei utilizari frecvente incepe sa isi piarda din calitate.

In momentul achizitiei trotinetei electrice este important sa cunosti toate informatiile despre baterie. Dar, si mai important este ca in momentul in care incepi sa folosesti acest mijloc de deplasare alternativ sa ai grija de baterie.

Chiar daca suna destul de pesimist faptul ca numai dupa un anumit numar de deplasari bateria nu va avea aceeasi calitate ca la inceput, este esential sa ai grija de aceasta in mod corespunzator.

Cum poti avea grija de bateria trotinetei electrice si sa te bucuri de ea pentru mai mult timp?

In general, producatorii de trotinetele electrice furnizeaza date pur orientative ceea ce inseamna ca acele informatii se refera la o utilizare in conditii normale a trotinetei electrice fara a o suprasolicita. Sunt multi factori care influenteaza consumul bateriei precum greutatea ta, conditiile drumului pe care folosesti trotineta electrica, conditiile de trafic, conditiile meteo, utilizarea pe diferite rampe, etc. In functie de aceste conditii se stabileste si cat de mult te va putea servi modelul de trotinete electrice pe care l-ai ales.

Dar, cel mai important este sa ai grija de aceasta mai ales daca este o investitie pe care nu o poti inlocui cu atat de multa usurinta. Iata care sunt pasii de respectat pentru o intretinere corespunzatoare:

  • Mentine bateria incarcata si incarc-o la momentul potrivit

Chiar daca nu reusesti sa consumi foarte repede bateria unei trotinete electrice nu este recomandat sa o lasi sa se descarce pana cand nu se mai aprinde. Mentine bateria incarcata cel putin la un nivel de 30%, chiar si atunci cand o depozitezi deoarece daca o vei tine timp de trei luni descarcata este posibil sa fie necesar sa cumperi o baterie noua. Astfel ii vei prelungi durata de viata si vei putea sa te plimbi fara probleme chiar si daca a stat depozitata pentru mai multe luni consecutiv.

De asemenea, dupa o plimbare trebuie sa o lasi sa se raceasca si de abia apoi sa o pui la incarcat. Daca pui trotineta electrica imediat in priza, atunci cand este incinsa, este posibil ca bateria sa nu reziste atat de mult timp pe cat ti-ai dori.

  • Utilizeaza intotdeauna incarcatorul original

Incarcatorul pentru o trotineta electrica este o piesa care se poate inlocui mult mai usor si mult mai ieftin in comparatie cu bateria. In cazul in care folosesti un incarcator diferit pentru a-ti incarca gadget-ul, risti sa scazi durata de viata a trotinetei electrice.

  • Verifica intotdeauna starea trotinetei electrice

Chiar daca esti complet sigur ca trotineta electrica este in conditii bune tot trebuie sa efectuezi niste verificari, astfel incat sa te asiguri ca fiecare componenta se va comporta bine in timpul deplasarii. Verifica rotile, verifica daca fiecare conexiune se realizeaza optim, daca se aprind toate luminitele, daca maneta de frana functioneaza corespunzator, etc. In cazul in care constati ca a aparut o problema atunci este recomandat sa o duci la un service autorizat pentru a face reparatiile necesare.

  • Nu repara niciodata trotineta electrica pe cont propriu

Chiar daca te pricepi sa repari lucruri este mult mai recomandat sa o duci la un service autorizat unde vei putea beneficia de toate avantajele: inlocuirea piesei defecte cu modele originale, efectuarea unei revizii si a unei reparatii respectand toate conditiile.

O trotineta electrica reparata indoielnic iti poate pune viata in pericol. Suntem siguri ca nu ai dori sa se dezechilibreze atunci cand o utilizezi in trafic.

  • Nu lasa trotineta la incarcat nesupravegheata

Cea mai mare greseala pe care o fac multi proprietari de trotinete electrice este aceea sa o lase la incarcat peste noapte sau nesupravegheata. Desi bateria unei trotinete electrice este destul de rezistenta acest lucru nu inseamna ca poate sa fie lasata nesupravegheata. Riscul de a se deteriora mai repede decat a prevazut producatorul este mai mare in acest caz.

Acestea sunt cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le respecti atunci cand folosesti trotinete electrice iar mentinerea bateriei in cele mai bune conditii te poate ajuta sa te bucuri de acest mijloc de transport alternativ pentru foarte mult timp.