Ce sa vizitezi daca ajungi in Bucuresti

Modern si cosmopolit, Bucurestiul este capitala Romaniei cu un farmec neasteptat. Bogat in arhitectura sovietica, biserici ortodoxe si cladiri elegante Bucurestiul” a devenit in ultimii ani o destinatie turistica la moda si plina de viata.  Iata ce trebuie sa vezi daca faci turul orasului Bucuresti cu Smart Blance.

  1. Palatul Parlamentului

Incredibil in toate sensurile, giganticul complex neoclasic construit la inceputul anilor 1980 de fostul dictator Nicolae Ceausescu este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume, dupa Pentagonul de la Washington. Denumita initial „Casa Poporului” pentru ca trebuia sa fie sediul guvernului, are peste o mie de camere si aproximativ 20.000 de lucratori si 700 de arhitecti au contribuit la constructia sa, care a durat 13 ani. Interioarele extraordinar de opulente sunt decorate cu candelabre imense de cristal, mozaicuri, marmura, vitralii si covoare pretioase, realizate exclusiv cu materiale de origine romana de catre cei mai buni mesteri din tara. Astazi doar o mica parte este deschisa publicului, in timp ce restul este sediul Parlamentului si Muzeului de Arta Contemporana.

  1. Ateneul Roman

Cu cupola imensa si colonada exterioara, seamana cu un templu grecesc. De fapt, cladirea maiestuoasa proiectata la sfarsitul secolului al XIX-lea de arhitectul francez Albert Galleron este cea mai prestigioasa sala de concerte din oras, gazduind Filarmonica George Enescu. Interiorul este la fel de somptuos, cu atriul magnific inconjurat de coloane de marmura roz, scari in spirala, balcoane si un tavan magnific decorat cu foite de aur. O fresca grandioasa care infatiseaza scene din istoria Romaniei se desfasoara de-a lungul peretilor auditoriului, care este renumit pentru acustica sa exceptionala.

  1. Lipscani

Putine s-au salvat din vechiul oras medieval, dar urmele a ceea ce, incepand din secolul al XV-lea, a fost sediul printilor romani, precum si o rascruce plina de viata a comertului, se gasesc pe strazile din Lipscani, centrul istoric. Numele districtului deriva din Leipzig, orasul german din care provin multi negustori care s-au stabilit acolo in Evul Mediu.

Cladiri de diferite epoci si stiluri au vedere la strazile pietruite ale uneia dintre cele mai vii zone din Bucuresti, care abunda in cluburi, restaurante si galerii de arta, unde odinioara existau magazine de mestesugari si negustori.

  1. Biserica Stavropoleos

O adevarata bijuterie arhitecturala, mica biserica ortodoxa din Stavropoleos a fost construita in 1724 de calugarul grec Ioanikie Stratonikeas. Inconjurat de o gradina, este un amestec de elemente romanesti si bizantine, infrumusetat cu sculpturi din lemn, fresce si icoane.

  1. Vechea Curte a Printilor

Resturile zidurilor, unele arcuri si coloane sunt cele care raman din somptuoasa resedinta medievala a printilor munteni, printre care cel mai cunoscut este Vlad Tepes, care a intrat in istorie ca Vlad Tepes, care a inspirat personajul contelui Dracula, protagonist a romanului de Bram Stoker. Nu intamplator o statuie a infamului print roman se remarca printre ruinele palatului, in timp ce alte artefacte gasite in timpul sapaturilor sunt pastrate in Muzeul Old Court din apropiere.

  1. Biserica Vechii Curti

Construita langa palat in 1559 de printul Mircea Ciobanul, biserica Sfantul Antonie, mai cunoscuta sub numele de Biserica Veche a Curtii, este cea mai veche cladire religioasa din Bucuresti si timp de doua secole a fost locul de incoronare al printilor romani.