De la ce varsta poti conduce o trotineta electrica?

Smart Blance

Trotinetele electrice reprezinta un mijloc foarte bun prin care poti sa ajungi la orice destinatie rapid. Pot sa fie foarte utile in vacante, pentru drumul spre scoala sau servici si pot sa fie folosite de oricine. In plus, sa inveti sa folosesti trotinete electrice nu dureaza decat cateva ore. Totusi, pentru a putea utiliza trotinete electrice in cele mai bune conditii trebuie sa stii ca de la inceputul anului s-au emis o serie de reglementari in ceea ce priveste uilizarea acestora pe drumurile publice, printre care se prevede si varsta minima de la care o poti conduce.

Insa, oricat de distractiv ar fi sa se utilizeze o trotineta electrica nu trebuie omisa nici importanta pe care o are respectarea prevederilor legale in vigoare. Acestea au fost emise pentru siguranta tuturor persoanelor.

            Ce spune legislatia nationala despre conducerea unei trotinete electrice?

Legislatia din Romania prevede ca o trotineta electrica poate sa fie condusa de orice persoana care a implinit in mod legal varsta de 14 ani. Aceasta prevedere a fost realizata in scopul de a oferi mai multa siguranta pe drumurile publice. Dar, varsta nu este singura prevedere pe care o include noua reglementare cu privire la conducerea unei trotinete electrice. Acestea pot sa fie conduse numai pe pistele de biciclete amenajate si in cazul in care lipsesc atunci conducatorul trebuie sa se asigure ca nu lezeaza traficul rutier sau pe cel al pietonilor care circula pe trotuar sau traverseaza strada.

Conducatorul unei trotinete electrice trebuie sa aiba o conduita adecvata si sa respecte prevederile in vigoare, astfel incat sa beneficieze de mai multa siguranta si, totodata de acest lucru sa se bucure si cei care interactioneaza cu conducatorul trotinetelor electrice.

Prevederile legislative incadreaza trotinetele electrice in categoria mopedelor si este definita ca fiind un vehicul destinat pentru transportul unei singure persoane, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie nu poate sa depaseasca 25 km/h si care este echipat cu un motor electric. Dar viteza nu trebuie sa fie mai mica de 6 km/h.

In cazul in care trotinetele electrice sunt utilizate pentru deplasarea pe drumurile publice, utilizatorul trebuie sa se echipeze cu vesta reflectorizanta, sa circule purtand dispositive de iluminare care sa atentioneze de prezenta lui in trafic ceilalti participanti la trafic. Pentru persoanele care nu au implinit varsta de 16 ani, purtarea unei casti de protectie este obligatorie.

De asemenea, se interzice transportul pasagerilor pe trotineta electrica, aceasta fiind un mijloc de transport individual. Pentru nerespectarea acestor prevederi privind circulatia acestor mijloace de transport alternativ se constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.

Aceste prevederi legale au fost emise datorita faptului ca s-au inmultit accidentele in care au fost implicati conducatorii de trotinete electrice.

De asemenea, este recomandat ca in momentul conducerii unei trotinete electrice atentia conducatorului sa fie focusata asupra drumului. Drept urmare, nu este recomandat sa se asculte muzica sau sa se poarte casti cu functie de anulare a zgomotului. Acestea pot sa distraga atentia, mai ales in situatia in care se traverseaza un parc sau o zona mai aglomerata. Este important ca in timpul conducerii unei trotinete electrice sa fie respectate aceste prevederi.

In linii mari, daca citesti legislatia completa privind circulatia trotinetelor electrice, s-a realizat o echivalare cu circulatia bicicletelor. Minorii care nu au implinit varsta de 14 ani pot sa utilizeze trotinete destinate pentru copii si nu vor putea sa foloseasca aceste vehicule pe trotuare, in trafic sau sa lezeze circulatia pietonala. Mai exact, nu vor putea utiliza trotinete electrice decat dupa implinirea varstei de 14 ani si cu respectarea legislatiei in vigoare.

Este de inteles motivul pentru care este interzisa circulatia trotinetelor electrice pe trotuare si sa te aventurezi in trafic deoarece multi conducatori auto trateaza acesti participant la trafic similar cu cei care conduc biciclete. Si, inca nu am vorbit despre soferii care te sicaneaza in trafic.

            Respectand legislatia in vigoare vei putea circula fara probleme si in siguranta

In primul rand, este important sa nu te expui riscurilor in mod inutil si nici sa iti fortezi norocul prea mult. Poate ca o data sau de doua ori merge perfect insa, nu trebuie sa pui pariu cu propria viata. Este mai important sa ramai sanatos si sa te bucuri cat mai mult timp de plimbarile tale decat sa te aventurezi in trafic si sa te expui riscurilor.

Conditiile impuse de noua legislatie privind utilizarea modelelor de trotinete electrice nu sunt de speriat si sunt foarte usor de respectat. O viteza de 25 km/h este suficienta pentru a te deplasa mai rapid dintr-o zona in alta si chiar este o modalitate deosebita prin care poti descoperi orasul, chiar si cel in care locuiesti.

 

Toate aceste reglementari privind utilizarea trotinetelor electrice pot sa fie gasite in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 130/2020 iar sanctiunile au inceput sa fie aplicate inca din luna martie, adica incepand din momentul in care a devenit din nou posibila utilizarea lor. Amenzile sunt destul de mari, asadar, este bine sa fim precauti si sa respectam toate aceste prevederi.

Prevederile legislative se aplica doar trotinetelor electrice nu si celor clasice fara motor. De asemenea, in momentul in care cumperi trotinete electrice nu trebuie sa il inmatriculezi dar va fi nevoie totusi sa ai un comportament adecvat si civilizat in momentul in care il conduci. Varsta minima de 14 ani a fost inclusa in legislatie deoarece este totodata varsta la care un minor poate sa se legitimeze iar pentru cei care nu au implinit aceasta varsta, plimbarea cu o trotineta electrica trebuie sa se faca doar sub supravegherea parintilor pentru a beneficia de o plimbare sigura si lipsita de incidente.

Tot la capitolul siguranta mai trebuie sa mentionam faptul ca este indicat sa iti achizitionezi un model de trotineta electrica numai din magazine online de incredere si sa alegi marci cunocute si bine vazute de clienti.

Reglementarile acestea ofera posibilitatea ca fiecare persoana care circula pe strada sa fie in siguranta, inclusiv cei care utilizeaza trotinete electrice.