De la ce varsta poti conduce un scuter electric?

Intentionezi sa iti cumperi un scuter electric Harley si nu stii daca il vei putea conduce sau nu? Iti prezentam mai jos toate informatiile despre legislatia existenta astfel incat sa poti determina daca scuterul ti se potriveste sau nu.

Cand ai nevoie de permis?

Conform informatiilor din legislatie mopede, un scuter sau moped este un vehicul care are doua sau trei roti si a carui viteza maxima prin constructie depaseste 25 km la ora, dar nu depaseste 45 km pe ora si care este echipat cu motor care are ardere interna, aprindere prin scanteie si o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 ckmc sau un motor electric cu puterea de maxim 5kW si o masa proprie mai mica de 350 kg.

Pentru a conduce un scuter electric pe drumurile publice, vei avea nevoie de permis de conducere, indiferent de categoria acestuia. Vei putea conduce pe drumurile publice doar biciclete electrice, trotinete electrice si vehicule elecrice care nu depasesc viteza de 25 km la ora si cu ele va trebui sa te deplasezi doar pe pistele de biciclete in cazul in care acestea exista. Pentru acestea nu vei avea nevoie de permis.

Conform legislatiei, toate vehiculele care depasesc aceasta viteza sunt inregistrate ca mopede la primarie si pot fi conduse pe drumurile publice doar de persoanele care au carnet de conducere.

Posesorii de carnete de conducere B pot sa conduca astfel de vehicule pe drumurile publice fara alte cerinte sau examene. Prin urmare, poti deduce ca trecerea de la masina la scuter poate fi facuta instant.

Anumite modele de scutere electrice se pot conduce doar cu categoria B in timp ce alte modele au nevoie de permis pentru categoria A deoarece au viteza maxima din constructie de peste 45 kmH.

Inca se fac dezbateri pentru a extinde categoria B de permis pentru motocicletele usoare de pana la 11 kW in cazul celor electrice si de pana la 125 cmc.

De la ce varsta pot fi conduse scuterele?

Scuterele pot sa fie conduse de la 16 ani doar dupa ce se obtine permisul de conducere AM. Proba practica pentru AM este formata din verificarea aptitudinilor in poligoane care sunt amenajate special.

De la ce varsta poti conduce un scuter electric sumar.

Pentru a obtine permisul de conducere pentru scuter este necesar sa te inscrii la scoala de soferi pentru a obtine permisul la varsta de minim 16 ani, caz in care vei avea nevoie de cazier judiciar, test psihologic, fisa medicala, poza e buletin, taxa de examen auto si taxa de permis.

Pe langa toate acestea, pentru a sustine examenul vei avea nevoie de fisa de scolarizare, de chitantele care dovedesc achitarea taxelor de scolarizare si de raportul medical.

Mare atentie la scuterele electrice care au rotile foarte late. Sunt unele cazuri in care aceste scutere nu au fost inmatriculate si au generat amenzi considerabile. Este ideal sa fie cerut certificatul de conformitate european ca sa vezi ce viteza maxima este trecuta un el. Daca nu primesti acest certificat la achizitie inseamna ca vehiculul poate fi conus doar pe pista pentru bicicleta.