Legislatie scutere electrice

Cele mai multe scutere electrice sunt incluse in categoria mopede. Un moped este un vehicul cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu trece de 45 km pe ora si care are un motor cu aprindere prin scanteie, cu aprindere interna sau electric, cu capcitate cilindrica mai mica de 50 cmc sau un motor cu putere nominala de maxim 4 kW. Toate modelele care au 49 cm cubi sunt omologabile la RAR ca moped si nu trebuie sa fie inmatriculate, doar inregistrate.

Unde se inregristreaza scutere electrice?

Mopedele sau scuterele trebuie sa fie inregistrate de consiliile locale, care tin evidenta lor. Autoritatea la care vor fi inregistratele scuterele electrice elibereaza proprietarului certificate si placute cu numerele de inregistrare in conformitate cu categoria din care ele fac parte. Radierea din evidenta a mipedelor sau a scuterelor se va face de catre autoritatea care a facut inregistrarea la cererea proprietarului sau a mandatarului.

In momentul in care sunt inregistrate, scuterele electrice primesc placute cu un numar de inregistrare. Proprietarul are datorita de a fixa placutele in locurile spcial destinate in acest sens.

Trebuie permis pentru a conduce scutere electrice?

Mopedele se vor conduce fara sa fie nevoie de permis, atunci cand nu depasesc viteza de 35 km la ora. Detinatorii de mopede trebuie sa se documenteze cu privire la legislatia rutiera existenta iar scolile de soferi organizeaza cursuri de informate pentru proprietarii acestor vehicule. Persoanele care nu au permis de conducere valabil trebuie obligatoriu sa faca astfel de cursuri.

Pentru a conduce fara permis un moped acesta nu trebuie sa depaseasca viteza de 25 km la ora. Pentru mopedele care nu depasesc 45 km la ora, ai nevoie de permis de categoria B sau A dupa caz, iar pentru cele cu capacitate mai mare vei avea nevoie de permis din categoria A.

Care sunt conditiile pentru a conduce scutere electrice pe drumurile publice?

Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducatorul trebuie sa aiba varsta de minim 16 ani. Persoanele care nu au permis de coducere pot conduce mopede pe drumurile publice doar atunci cand pot dovedi ca au facut un curs de legislatie rutiera in unitatile de pregatire autorizate, cu conditiile anterior mentionate.

In momentul in care circula pe drumurile publice, conducatorii de mopede trebuie sa aiba cu ei permisul, buletinul si certificatul de inregistrare al scuterului.

Conditiile cu privire la circulatie si control

Toate vehiculele care circula pe drumurile publice trebuie sa corespunda normelor tehnice cu privire la siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosirea conform desitnatiei.

La circulatia pe drumurile publice scuterul trebuie sa aiba urmatoarele:

  • Un dispozitiv de franare eficient
  • Un sistem de directie adecvat si functional
  • Un sistem de avertizare sonora – se interzice echiparea specifica autovehiculelor
  • Lumina de culoare alba sau galbena pentru fata si pe spate lumina rosie cu minim un dispozitiv reflectorizant vizibil, in aceeasi culoare.

Scuterele elcgrice care circula pe drumurile publice trebuie sa aiba mojloace de iluminare si dispozitive reflectorizante sau fluorescente. Este interzis sa se circule pe timpul noptii fara astfel de mijloace sau dispozitive in stare de functionare.

Vehiculele se vor conduce exclusiv pe partile carosabile si pe benzile stabilite special pentru categoria din care fac parte. Daca drumul nu are banda speciala pentru moped, biciclete si alte vehicule electrice sau fara motor, ele pot fi conduse si pe acostament in sensul de mers, in cazul in care circulatia se poate face fara pericole.

Se interzice circulatia bicicletelor si mopedelor pe autostrada. De asemenea, este interzis ca alte vehicule care nu pot depasi viteza de 50 km la ora sa circule pe autostrada.

Este interzisa oprirea vehiculelor pe pistele pentru pietoni sau pentru biciclisti si repsectiv pe pistele care apartin anumitor categorii de vehicule ce sunt semnalizate ca atare.

Mopedele, in momentul in care circula pe drumurile publice vor fi conduse doar pe un rand si nu se admite circulatia in parlel.

Se interzice circulatia cu mopedul in cazul in care conducatorul este sub influenta alcoolului sau a consumat substante stupefiante, respectiv medicamente cu efecte similare.

De asemenea, nu este voie sa se circule tinandu-te de un vehicul care se afla in mers, remorcat de alt vehicul au impins, respectiv tras, de o persoana aflata in alt vehicul.

Este interizsa transortarea unei alte persoane, exceptie facand copilul de pana la 7 ani si doar in situatia in care vehiculul este echipat special in sensul acesta.

Nu se permite circulatia pe aleile din parcuri sau in gradinile publice, daca nu se specifica altfel. De asemenea, este interzisa circulatia pe timp de noapte daca nu sunt respectate conditiile legale mentionate. In momentul in care carosabilul este acoperit de gheata, polei sau zapada mopedele nu au voie sa circule.

De asemenea, este interzisa circulatia in momentul in care vehiculul are defectiuni tehnice la sistemul de franare sau cu un vehicul care nu este prevazut cu sistem de avertizare sonor.

Vehiculele care sunt inmatriculate sau inregistrate, exceptie facand cele cu tractiune animala, remorcile si mopedele care circula pe drumurile publice trebuie sa aiba asigurare de raspundere civila pentru a evita pagubele produse tertilor prin accidente de ciruclatie.

Constituie contraventii si sunt sanctionate cu amenzi nerespectarea obligatiei de a purta in timpul deplasarii casca de protectie omologata si lasarea libera a volanului, ghidonului, respectiv a manetei de comanda a vehiculului in timpul deplasarii.

Mopedele trebuie sa circule pe banda de langa bordura sau de langa acostament cu exceptia cazului in care inainte de intersectie trebuie sa se incadreze corespunzator pentru un viraj la stanga. Este obligatoriu sa porti vestimentatia fluoresctenta reflectorizanta de la lasarea serii si pana in zorii zilei sau in momentul in care vizibilitatea este redusa.

Se interzice conducerea mopedelor si scuterelor elecgrice fara a mentine contactul rotilor cu solul.

Legislatie scutere electrice sumar

Tinand cont de toate aceste informatii vei putea conduce corect un moped, respectiv un scuter electric pe drumurile publice astfel incat sa poti evita amenzile si alte probleme ce ar putea sa apara. In plus, stiind toate informatiile de mai sus, vei putea sa fii mereu echipat corect.